Drie belangrijke verantwoordelijkheden van een SAP-Integratie Architect

SAP integratie architect

Systeemlandschappen zijn de afgelopen jaren steeds complexer geworden en technologische ontwikkelingen staan niet stil. Om een concurrerende positie te verkrijgen en behouden is het belangrijk om als organisatie snel aan te passen en te verbeteren. Organisaties moeten 24/7 aandacht hebben voor de koppeling van systemen, applicaties en processen om optimale bedrijfsvoering te garanderen. Om dit succesvol te doen, zijn er meerdere verantwoordelijkheden die een expert op dit gebied kan nemen. In dit artikel ga ik dieper in op de verantwoordelijkheden van een integratie architect en wat dit een organisatie oplevert.

1. Ken de belangen van een organisatie

De eerste verantwoordelijkheid is om te achterhalen waar de belangen liggen van een organisatie en wat de doelen zijn. Om een integratie opdracht goed te laten verlopen, is er een hoge mate van kennis en inlevingsvermogen nodig. Gaat het bijvoorbeeld om dienstbeleving van externe of interne klanten? In hoeverre spelen responstijden een grote rol? Welke informatiebehoefte is er? Wat zijn de kernprocessen? En hoe is de security geregeld?

Bij myBrand begrijpen we daarnaast ook hoe belangrijk het is om goed te begrijpen hoe het systeemlandschap in elkaar zit. Hierbij gaat het niet alleen om de op zichzelf staande systemen, maar ook om de onderlinge afhankelijkheden. Gebrek aan inzicht kan leiden tot een wildgroei van connecties. Dit gebrek maakt het lastiger om de controle op beheer te behouden, wat kan resulteren in overbodige uitgaves. Het vervangen van een of meerdere systemen kan niet zonder beschadiging van andere systemen. Dit komt door de onderlinge afhankelijkheden. Een goed voorbeeld hiervan is als een softwareleverancier aankondigt dat van een product End of Mainstream Maintenance nadert. Wat kan inhouden:

  • Geen nieuwe aanpassingen;
  • Geen nieuwe Support Packages;
  • Geen technologische updates;
  • Geen ondersteuning bij bepaalde issues.

Situaties als deze laten zien hoe belangrijk architectuur is. Enterprise Integratie Architectuur zorgt ervoor dat er aan de ene kant ruimte is voor verbeteringen en aan de andere kant ruimte voor veranderingen. Het systeemlandschap snappen en onderlinge afhankelijkheden en inzicht in de kernprocessen, geeft organisaties het vermogen en de flexibiliteit om te verbeteren en te veranderen. Kennis over het hele systeemlandschap en niet alleen de (Cloud) SAP-systemen. Op basis van deze verschillende aspecten is myBrand in staat om klanten te adviseren hoe een (SAP) integratie oplossing uitkomst biedt. En dat is nu precies wat een integratie architect succesvol maakt.

2. Kennisborging

Naast het optimaal kennen van de systemen, applicaties en processen van een organisatie is er nog een belangrijke verantwoordelijkheid waarmee je je als integratie architect te allen tijde mee bezig dient te houden: het op peil houden van de technologische kennis. Op dit moment is er een enorm aanbod aan oplossingen beschikbaar en kiezen organisaties steeds vaker voor ‘best of breed’-oplossingen. Dit betekent dat je op integratiegebied leverancier onafhankelijk bent en altijd bezig moet zijn met introducties, trends en ontwikkelingen. Zonder continu bovenop dit soort ontwikkelingen te zitten als integratie architect ben je niet in staat klanten bij te staan in hun digitale transformatie. Het is belangrijk dat je in deze rol niet de standaard gebaande paden bewandeld. Alleen dan kun je je verantwoordelijkheid nemen.

3. Productonafhankelijkheid

De derde verantwoordelijkheid is een eerlijke, transparante houding over integratiemogelijkheden. myBrand is bij uitstek leverancier van diensten op het gebied van SAP. Echter niet al onze klanten maken gebruik van de beschikbare SAP-oplossingen. Ook in die gevallen is een integratie architect van toegevoegde waarde als het gaat om verbeteringen of veranderingen in het systeemlandschap. Naast het zijn van een SAP-kennispartner, pleiten we als integratie architecten bij myBrand vooral voor de perfecte oplossingen voor iedere unieke klantsituatie. Mocht het zo zijn dat een andere oplossing dan een SAP-integratie oplossing het meest geschikt is, adviseren wij daarin eerlijk én staan we altijd klaar om te helpen. De verantwoordelijkheid ligt namelijk vooral in het de transparante aanpak waarin we net altijd dat stapje extra zetten.

Met goed inzicht in de bedrijfssystemen en –processen, kennisborging en een transparante aanpak is een SAP-integratie altijd een verbetering. Ben je op zoek naar een SAP-partner die je business vooruit helpt en meedenkt met je huidige vraagstukken? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Judith van der Hansz – Corte | SAP Integratie Architect | LinkedIn profiel